BILATERALNO SODELOVANJE MED RUSKO FEDERACIJO IN REPUBLIKO SLOVENIJO

Vzpostavitev diplomatskih odnosov
Ruska federacija je Republiko Slovenijo priznala kot samostojno državo dne 14.2.1992, diplomatske odnose pa vzpostavila s podpisom sporazuma ob obisku ministra za zunanje zadeve Andreja Kozirjeva v Ljubljani dne 25.5.1992.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Moskvi je uradno začelo delovati 24.6.1992 in to na temelju ukaza Predsednika predsedstva Republike Slovenije o odprtju Veleposlaništva Republike Slovenije v Ruski federacije z dne 23.4.1992 in imenovanja Romana Kokalja za odpravnika poslov.

Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani je bilo odprto 16. oktobra.1992. Za prvega stalnega odpravnika poslov Ruske federacije v Ljubljani je bil imenovan Jurij Stepanovič Girenko. Prvi veleposlanik Ruske federacije v Ljubljani je bil Aleksej Leonidovič Nikiforov, ki je predsedniku RS Milanu Kučanu izročil akreditivna pisma 6. februarja l995. 3. junija 1998 je akreditivna pisma predal novoimenovani veleposlanik RF v Ljubljani Tigran Aleksandrovič Karahanov.

21.5.1993 je s predajo akreditivnih pisem predsedniku Borisu Jelcinu je formalno nastopil svoje delo prvi veleposlanik Republike Slovenije v Ruski federaciji, Saša Ivan Geržina.
12. februarja 1996 je predsedniku Jelcinu izročil akreditivna pisma novoimenovani veleposlanik RS v Ruski federaciji Dušan Snoj, ki je svoj mandat zaključil 31. septembra 2000.
Od 1. oktobra 2000 je začasni odpravnik poslov na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ruski federaciji dr. Adam Purg, pooblaščeni minister.

Pomembnejši obiski visokih političnih osebnosti
 • Decembra 1990 je bil na obisku v RF minister za zunanje zadeve RS dr. Dimitrij Rupel. Sprejel ga je namestnik ministra za zunanje zadeve RF Kolokolov in drugi zvezni in republiški ministri.
 • Maja 1991. leta je bila delegacija Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije pod vodstvom predsednika IS Lojzeta Peterleta na obisku v RSFSR in ZSSR. Delegacijo je sprejel predsednik RSFSR Boris Jelcin
 • Maja 1992 je Slovenijo obiskal minister za zunanje zadeve Ruske federacije Andrej Kozirjev, ki ga je sprejelo celotno slovensko vodstvo. Ob tej priložnosti so bili vzpostavljeni diplomatski odnosi.
 • 9. maja 1995 se je predsednik RS Milan Kučan v okviru proslav 50. letnice zmage nad fašizmom udeležil proslave v Moskvi.
 • 20. in 21. marca 1998 je bil na obisku v RS minister za zunanje zadeve RF Jevgenij Maksimovič Primakov. Primakov je slovesno odprl novo zgradbo Veleposlaništva RF v Ljubljani.
 • Predsednik Državne dume Ruske federacije Genadij Seleznjov je bil na uradnem obisku v Sloveniji od 28. do 30. januarja 2001.
 • Predsednik Vlade RS dr. Janez Drnovšek in predsednik Ruske federacije Vladimir Putin (video 1, video 2, video 3) sta imela neformalno srečanje v avstrijskem Sankt Antonu 10. februarja 2001.
 • Predsednik Vlade RS dr. Janez Drnovšek je bil na delovnem obisku v Moskvi od 23. do 24. marca 2001, kar je najpomembnejši obisk iz RS v RF doslej.
 • 30. maja 2001 sta se v Budimpešti ob robu zasedanja NATO/EAPC srečala minister za zunanje zadeve RS dr. Dimitrij Rupel in minister za zunanje zadeve RF Igor Ivanov.


 • Sodelovanje na političnem področju
  Odnosi med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo so dobri, intenzivnost političnega sodelovanja narašča, še posebno po uspešnem vzpostavljenem dialogu na najvišji ravni v začetku letošnjega leta (srečanje dr. Drnovšek - Putin v avstrijskem St. Antonu in obisk dr. Drnovška v Moskvi marca letos). Dialog na najvišji ravni je okrepil politično sodelovanje med državama, ki je doslej zaostajalo za dobrimi gospodarskimi rezultati.

  Sodelovanje na področju kulture
  Od leta 1992 v RS v mesecu juliju potekajo vsakoletni "ruski dnevi", ki zajemajo tudi področje kulture. Prireditev poteka na Vršiču v spomin na ruske ujetnike, ki so izgubili svoja življenja ob koncu prve svetovne vojne.

  V Rusiji delujeta od leta 1993 društvi slovensko-ruskega prijateljstva - Triglav, s približno 150 člani v Moskvi in 100 člani v Sankt. Petersburgu. Članstvo tvorijo Slovenci, ki dalj časa živijo in delajo v RF, akademiki in profesorji Univerze Lomonosova v Moskvi, Inštituta za slovanistiko Akademije znanosti RF, profesorji Univerze v Sankt Petersburgu, prevajalci in umetniki, ki sodelujejo s slovenskimi kulturnimi inštitucijami, sodelavci Državne knjižnice RF in Knjižnice tujih literatur in študentje slovenskega jezika v RF. Lani je v Novosibirsku v okviru društva Slovanska skupnost zaživel tudi Klub prijateljev Slovenije.

  V letu 2000 je bil realiziran skupni projekt arhivske razstave in objave razstavnega kataloga Žiga Herberstein - odkritelj Rusije / Rusija in slovenske dežele v XVI stoletju. Razstava je bila odprta v Narodni galeriji v Ljubljani 17. maja, v Moskvi pa 18. oktobra.

  Turizem
  Zanimanje ruskih turistov za Slovenijo je v letih 1997-98 skokovito naraščalo (7. mesto po obisku gostov). Slovenijo je 1998 obiskalo 20.474 gostov iz RF, prenočitev pa je bilo 116.350, kar pomeni, da je bil ruski trg pred belgijskim, francoskim, ameriškim in mnogimi drugimi. Seveda je finančna kriza1998 močno zmanjšala prihod ruskih turistov, ki so sicer znani kot gostje, ki veliko potrošijo tudi izven paketne ponudbe. Podatki za leto 2000 kažejo na oživljanje ruskega trga, obisk se je povzpel na 12.070 (indeks 115 v primerjavi z letom 1999) in tudi prenočitve so se povečale na 88. 584 (indeks 132). To gre pripisati predvsem individualnim gostom, ki jih ni prizadela finančna kriza in poslovnežem.

  Slovenija je tradicionalno prisotna na najpomembnejšem turističnem sejmu v Moskvi MITT, ki je letos potekal od 26. do 29 3. 2001. Predstavljeni so bili zaokroženi sklopi, ki so potencialno zanimivi za ruske turiste, Primorska, Kras ter gore in zdravilišča.