natisni to stran


Delovno kosilo predsednika vlade RS dr. Janeza Drnovška s predsednikom vlade Ruske federacije Mihailom Kasjanovim

Datum: 24.3.2001
Vir: Urad predsednika vlade RS
Rubrika: sporočilo za javnost


V vladni palači ruske federacije imenovani tudi "Beli dom," je danes predsednik ruske vlade Mihail Kasjanov priredil delovno kosilo za predsednika slovenske vlade dr. Janeza Drnovška z delegacijo. Ob tej priložnosti sta sogovornika obravnavala vrsto tem s področja bilateralnih odnosov in drugih zadev.

23. 03. 2001 - Predsednik vlade dr. Janez Drnovšek se je drugi dan uradnega obiska v Ruski federaciji na delovnem kosilu srečal s predsednikom ruske vlade Mihailom Kasjanovim.

Bilaterala
Predsednika vlad sta se uvodoma dotaknila gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da obstajajo velike možnosti za povečanje gospodarske menjave, ki bi lahko v nekaj letih lahko dosegla vrednost več kot milijardo ameriških dolarjev. Predsednik vlade dr. Janez Drnovšek je poudaril, da je v Sloveniji več podjetij, ki so tradicionalno prisotna na ruskem trgu in so mu ostala zvesta tudi v času finančne krize. Danes se na veselje obeh strani gospodarski razvoj v Rusiji popravlja. Predsednik vlade RF Mihail Kasjanov je izrazil velik interes za poglobitev gospodarskega sodelovanja s Slovenijo, zato je v tem kontekstu omenil, da v Rusiji razmišljajo o načrtih za izgradnjo plinovoda prek Slovenije do severne Italije. Slovenski premier je izrazil veliko zanimanje za omenjeni projekt in se zavzel za preučitev možnosti za poglobitev sodelovanja na področju naftno predelovalne industrije, gradbeništva in ostalih panog. Velik del pogovora sta sogovornika namenila vprašanju klirinškega dolga nekdanje Sovjetske zveze do bivše SFRJ. Premier Drnovšek se je zavzel za takšno rešitev, ki bi bila čimbolj koristna za nadaljni razvoj odnosov med državama. Med možnostmi za takšno rešitev je omenil predvsem opcijo kapitalskih vložkov v ruskih podjetjih in dobave ruskih izdelkov, za katere kaže Slovenija interes.
Ruski predsednik vlade Kasjanov je izrazil pripravljenost za takšne rešitve. Po njihovih podatkih naj bi klirinški dolg nekdanje SZ do bivše SFRJ znašal okoli 1,4 milijarde USD in še kakšnih 200 milijonov ameriških dolarjev, za zdaj še nepotrjenih dolgov. Ruska federacija ocenjuje, da bi bilo koristno, če bi se države naslednice nekdanje SFRJ čimprej dogovorile o razdelitvi tega dolga, pri čemer je kot najprimernejši način omenil delitev po ključu Mednarodnega monetarnega sklada (MMS). Premier Drnovšek je poudaril, da Slovenija zagovarja delitev po omenjenem ključu MMS in se zavzel za čimprejšnjo rešitev tega vprašanja glede pripadajočega slovenskega deleža. Predsednik vlade RF Kasjanov se je s tem strinjal in predlagal, da se pristojni slovenski organi povežejo z ministrstvom za finance Ruske federacije in nemudoma začnejo s posveti o možnih rešitvah.

Položaj v Jugovzhodni Evropi
Predsednik vlade RF Kasjanov se je pozanimal o slovenskih ocenah aktualnega položaja v Republiki Makedoniji in regiji. Slovenski premier Drnovšek je poudaril, da je Makedonija ključni element stabilnosti na Balkanu in da Slovenija podpira njeno suvernost ter ozemeljsko celovitost. Izrazil je zaskrbljenost zaradi sedanjih oboroženih spopadov, ki so jih izzvali albanski skrajneži. Menil je, da je potrebno rešitev nastalega zapleta iskati s pomočjo dialoga z zmernimi albanskimi strankami v Makedoniji. Hkrati je pomembno, da mednarodna skupnost z ničemer ne popušča akcijam oboroženih skupin skrajnežev.

Ob koncu izjemno vsebinsko bogatega pogovora je slovenski premier Janez Drnovšek izrazil upanje, da bo ta njegov obisk pomenil novo vzpodbudo pri krepitvi odnosov med državama ter povabil predsednika vlade Ruske federacije Mihaila Kasjanova, naj kmalu obišče Slovenijo.